چه کسانی درد کمر را تجربه میکنند؟
درد کمر (بهویژه درد قسمت پایینی کمر که گاهی به آن لومباگو گفته میشود) یک بیماری با تشخیص واحد نیست. بلکه نشانهای از چندین مشکل مختلف پزشکی است. این درد معمولاً در نتیجه بروز اشکال در یک یا چند بخش از ناحیه کمر اتفاق میافتد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- رباطها و ماهیچهها
- دیسکها
- دیسکهای بینمهرهای
- اعصاب
- ساختارهای استخوانی تشکیلدهنده ستون فقرات (مهرهها)
همچنین ممکن است درد کمر به دلیل مشکل در اندامهای مجاور مانند کلیهها ایجاد شود. بنا بر گزارش انجمن جراحان مغز و اعصاب، حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد از مردم در طول زندگی خود درد کمر را تجربه خواهند کرد. از این میان، ۵۰ درصد بیش از یک بار در طول یک سال دچار این درد میشوند.
در ۹۰ درصد از موارد، درد کمر بدون نیاز به جراحی بهبود مییابد. با این حال، در صورت بروز هرگونه درد کمر، مهم است با دکتر کیسان موذنی، بهترین جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مشورت کنید.
درمان کمردرد
بسیاری از افراد برای درمان درد کمر نیاز به اقدامات درمانی گسترده ندارند. اغلب داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) برای کنترل این درد کفایت میکنند. در موارد حادتر، ممکن است درمانهای قویتر و زیر نظر مستقیم پزشک لازم باشد.
داروها
بیشتر دورههای درد کمر با استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (Motrin, Advil) یا ناپروکسن (Aleve) تسکین پیدا میکند. همچنین مسکنهایی مانند استامینوفن (تیلنول) گزینه دیگری برای تسکین درد بهشمار میروند، هرچند ویژگی ضدالتهابی ندارند.
در صورت ابتلا به مشکلات کلیوی یا زخم معده، در مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن احتیاط کنید. به یاد داشته باشید که هرگز بیش از مقدار توصیهشده داروهای بدون نسخه مصرف نکنید و در صورت نیاز به دوز بالاتر، با پزشک مشورت کنید؛ زیرا حتی داروهای بدون نسخه هم ممکن است در صورت مصرف نادرست عوارض جانبی جدی داشته باشند.
سایر گزینههای دارویی شامل موارد زیر هستند:
رژ لبها و پمادهای موضعی
محصولات موضعی شامل ژل، لوسیون، کرم، پچ و اسپری میتوانند در کاهش درد کمر بسیار مؤثر باشند. ترکیباتی مانند ایبوپروفن و لیدوکائین در برخی از این محصولات وجود دارند که با استفاده مستقیم روی پوست ناحیه درد، التیام را تسریع میکنند.
شلکنندههای عضلانی
شلکنندههای عضلانی نیز میتوانند در صورت وجود اسپاسم عضلانی همراه با درد کمر مؤثر باشند. این داروها بر سیستم عصبی مرکزی اثر میگذارند تا درد کاهش یابد.
داروهای ضدافسردگی
در برخی شرایط، داروهای ضدافسردگی و دیگر داروها ممکن است برای تسکین درد کمر بهصورت خارج از دستور اصلی (Off-label) تجویز شوند. اگر درد کمر شما شدید باشد، پزشک ممکن است آمیتریپتیلین (یک داروی ضدافسردگی سهحلقهای) را پیشنهاد کند، زیرا روی قسمتهای مختلفی از پاسخ درد در بدن تمرکز میکند و بهویژه برای دردهای عصبی میتواند مؤثرتر عمل کند.
بیشتر بخوانید:
علت بی حس شدن پای چپ و ۵ علت مهم آن
تزریق استروئید
پزشک ممکن است تزریق کورتیزون (کورتون) را در برخی موارد درد کمر تجویز کند؛ بهخصوص در شرایطی که درد به درگیری عصب مربوط میشود. برای مثال، درد کمر همراه با فشار بر عصب ممکن است با تزریق استروئید کاهش یابد.
اپیوئیدها (مخدرها)
اپیوئیدها داروهایی قویتر برای تسکین درد محسوب میشوند و میتوانند برای دردهای شدیدتر تجویز شوند. این داروها مانند اکسیکدون (OxyContin) یا ترکیب استامینوفن و هیدروکدون (Vicodin)، روی سلولهای مغزی و بدن اثر میگذارند تا درد کاهش پیدا کند. با این حال، بهعلت احتمال اعتیادآوری، باید با دقت و تنها در صورت ضرورت مصرف شوند.
جراحی
جراحی معمولاً زمانی انجام میشود که ناهنجاریهای ساختاری خاصی وجود داشته باشد و سایر روشهای درمانی غیرجراحی (دارو و فیزیوتراپی) پاسخ مطلوبی نداده باشند. جراحی میتواند برای افرادی تجویز شود که:
- درد شدید و مداوم همراه با اختلالات ساختاری مشخص دارند.
- فشار بر عصبهای آنها موجب ضعف عضلانی شده است.
- فشردگی نخاعی دارند که فعالیتهای روزانه را محدود کرده است.
درمانهای جایگزین
روشهای جایگزین یا مکملی که گاهی در کاهش درد کمر مؤثر هستند شامل موارد زیرند:
- طب سوزنی
- ماساژ
- اصلاحات کایروپرکتیک (حرکات تنظیم ستون فقرات)
- رفتاردرمانی شناختی (CBT)
- تکنیکهای آرامسازی
پیش از انجام هر روش جایگزین یا مکمل، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. در صورتی که درد کمر دارید، روشهای درمانی درد کمر که در بالا توضیح داده شدند میتوانند مفید باشند. همچنین میتوانید برای پیدا کردن پزشک مراقبتهای اولیه مناسب، از ابزارهای جستجو یا پرسش از متخصصان کمک بگیرید.
درمانهای خانگی برای کمردرد
بسیاری از درمانهای خانگی را میتوان در کنار درمانهای متداول کمردرد استفاده کرد. اگر درباره هر یک از این روشها سؤال دارید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
گرما و سرما درمانی
استفاده از کمپرس سرد (یخ) میتواند در کوتاهمدت به کاهش ناراحتی و التهاب کمک کند. توجه داشته باشید که یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید و حتماً آن را در یک حوله نازک یا گاز بپیچید تا از آسیب پوستی جلوگیری شود. پس از کاهش التهاب، میتوان از کمپرس گرم نیز برای تسکین درد استفاده کرد. گاهی تغییر متناوب بین گرما و سرما تأثیر بهتری در رفع درد دارد.
تمرینات ورزشی و حرکات اصلاحی
حرکات ورزشی با هدف بهبود وضعیت بدنی، تقویت عضلات کمر و شکم (ماهیچههای مرکزی بدن) میتواند در فرایند درمان درد کمر بسیار مؤثر باشد. این حرکات عموماً شامل موارد زیر میشوند:
- بهبود وضعیت نشستن و ایستادن (اصلاح پوسچر)
- یادگیری روشهای صحیح بلند کردن اجسام
- تقویت عضلات مرکزی (شکم و کمر)
- کشش عضلات برای افزایش انعطافپذیری
یک فیزیوتراپیست میتواند این حرکات و تمرینات را به شما بیاموزد تا بتوانید در خانه آنها را انجام دهید و از مزایای طولانیمدت آن برای پیشگیری از کمردرد یا کنترل آن بهرهمند شوید.
جمعبندی نهایی
درد کمر یکی از شایعترین مشکلات سلامتی در میان بزرگسالان است. همانطور که اشاره شد، دلایل مختلفی از جمله مشکلات عضلانی، دیسکی، التهابی یا حتی اختلالات ساختاری میتوانند در ایجاد کمردرد نقش داشته باشند. با این حال، بیشتر افراد بدون جراحی بهبود مییابند. در نظر گرفتن استراحت کافی، استفاده از داروهای مناسب، درمانهای فیزیوتراپی، تمرینات ورزشی هدفمند، اصلاح سبک زندگی و در برخی موارد انجام درمانهای جایگزین زیر نظر پزشک میتواند باعث تسکین و پیشگیری از بروز کمردرد شود. در نهایت، اگر درد کمر طولانی شد یا شدت گرفت، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید تا راهکار درمانی مناسب را دریافت نمایید.
منبع : What Is Back Pain