09902591308

نوبت دهی آنلاین

جراحی ستون فقرات

آنچه باید در مورد جراحی ستون فقرات بدانید

آنچه باید در مورد جراحی ستون فقرات بدانید

جراحی ستون فقرات، روش درمانی حساس و پیچیده ای است که با هدف بهبود مشکلات ناشی از آسیب های ستون فقرات انجام می شود. این روش مخصوص افرادی است که از محدودیت های حرکتی نظیر ناهنجاری های مادرزادی، شکستگی ها، دیسک کمر و… رنج می برند. انجام جراحی های مربوط به ستون فقرات به دلیل پیچیدگی و حساسیتی که دارند، نیازمند تجربه و تخصص بالای پزشک می باشند و تصمیم گیری در مورد آنها باید توسط افراد متخصص و با تجربه و با بررسی های دقیق و همچنین در نظر گرفتن شرایط بیمار صورت گیرد. در این مقاله سعی می کنیم به بررسی جامع و کامل انواع جراحی ستون فقرات همچون جراحی فیوژن، جراحی لیزری، جراحی میکروسکوپی، اصلاح دفورمیتی، انواع جراحی های مربوط به ستون فقرات، دلایل جراحی و… بپردازیم.

خوشبختانه دکتر کیسان موذنی با سابقه بیش از ۵۰۰۰ جراحی موفق در زمینه درمان ستون فقرات، آماده خدمت رسانی به بیمارن هستند.

فهرست مطالب

جراحی ستون فقرات چیست؟

به مجموعه ای از روش ها که با اهداف درمان مشکلات و آسیب های ستون فقرات انجام می شود، جراحی ستون فقرات گویند. این جراحی ها می توانند شامل حذف یا ترمیم دیسک های آسیب دیده، آزادسازی نخاع فشرده شده، تثبیت مهره ها و اصلاح ناهنجاری های ساختاری باشند. همچنین این جراحی به منظور بهبود عملکرد، بازگرداندن حرکات طبیعی ستون فقرات و کاهش درد صورت می گیرد. جراحی ستون فقرات می تواند به صورت باز یا کم تهاجمی انجام شود.

جراحی فیوژن و دلایل انجام آن

جراحی فیوژن ستون فقرات

به روشی اطلاق می شود که  در آن دو یا چند مهره از ستون فقرات بهم متصل می شوند تا حرکت بین آنها از بین برود. هدف از انجام این جراحی، اصلاح ناهنجاری ها، کاهش درد و بهبود پایداری ستون فقرات می باشد. مهمترین دلایل انجام این جراحی عبارتند از:

جراحی ستون فقرات
  • درد مزمن کمر یا گردن

     درد مزمن کمر یا گردن، ناشی از فتق دیسک، آرتروز، تنگی کانال نخاعی و سایر مشکلات مربوط به ستون فقرات است. در صورتی که هر کدام از این مشکلات برای فرد پیش آید، به جراحی فیوژن نیاز دارد.

  • اسکولیوز

     اسکولیوز ناشی از انحراف ستون فقرات است که می تواند منجر به درد، مشکلات تنفسی و ناهنجاری های ظاهری گردد.
دفورمیتی ستون فقرات و انواع آن
  • شکستگی مهره ها

    شکستگی مهره ها اغلب بر اثر پوکی استخوان یا وارد شدن ضربه به ستون فقرات ایجاد می شود.
  • ناپایداری ستون فقرات

    این نوع آسیب که مربوط به ستون فقرات است، معمولا بر اثر ضربه به رباط ها و عضلات به وجود می آید.
  • تومورهای ستون فقرات

    تومورهای ستون فقرات بر اثر فشار و درد بر روی نخاع و اعصاب پدید می آید.

لازم است بدانید که جراحی فیوژن ستون فقرات، تنها به یک مورد محدود نمی شود، بلکه انواع مختلفی دارد. مهمترین آن شامل فیوژن قدامی، خلفی و بین تنی است.

دفورمیتی ستون فقرات و انواع آن

جراحی دفورمیتی ستون فقرات، با هدف اصلاح مربوط به ناهنجاری های ستون فقرات انجام می شود. این جراحی بسته ‌به سن بیمار، نوع و شدت ناهنجاری و همچنین شرایط خاص بیمار صورت می گیرد. جراحی دفورمیتی به روش های مختلفی ممکن است، برخی از آنها شامل موارد زیر می باشند.

روش های غیر جراحی

۱.فیزیوتراپی

 با انجام تمرینات و حرکات اصلاحی می توان به  تقویت عضلات و بهبود عملکرد ستون فقرات کمک کرد. بنابراین از بروز برخی از آسیب های مربوط به ستون فقرات جلوگیری خواهد شد.

فیزیوتراپی ستون فقرات

۲. بریس

 با کمک بریس های مخصوص می توان مانع از ایجاد و پیشرفت انحنای ستون فقرات در سنین نوجوانی شد.

۳. کایروپراکتیک

 کایروپراکتیک با کمک manipulation و تنظیم دستی ستون فقرات می تواند منجر به بهبود عملکرد و کاهش درد این بخش از بدن گردد.

روش های جراحی

  • جراحی دیسککتومی

     در جراحی دیسککتومی، دیسک آسیب دیده که باعث فشار بر روی اعصاب نخاعی شده، با دقت خاصی برداشته می شود. از این روش اغلب برای درمان فتق دیسک کمر و گردن استفاده می گردد.

•  لامینکتومی

 این روش درمانی یکی از تکنیک های جراحی ستون فقرات محسوب می شود. در این روش بخشی از استخوان لامینا که قسمتی از قوس استخوانی را تشکیل داده با کمک جراحی لامینکتومی برداشته می شود تا فضای بیشتری برای نخاع و اعصاب نخاعی ایجاد گردد. در برخی از مواقع برای رفع مشکلات مربوط به
تنگی نخاع نیز از این روش استفاده خواهد شد

جراحی میکروسکوپی دیسک کمر
  • جراحی فیوژن

     در جراحی فیوژن، چند مرحله از ستون فقرات به یکدیگر متصل می شوند تا علاوه بر رفع موانع حرکت بین آنها، باعث تثبیت ستون فقرات نیز گردد. جراحی فیوژن معمولا برای ناهنجاری های شدید همانند اسکولیوز مورد استفاده قرار می گیرد.

جراحی میکروسکوپی دیسک کمر

جراحی میکروسکوپی ستون فقرات یک روش کم تهاجمی به شمار می رود که با هدف درمان فتق دیسک کمر انجام می شود. در این روش پزشک با استفاده از یک میکروسکوپ و ابزارهای دیگر یک برش کوچک بر روی پوست ایجاد کرده و سپس از طریق آن بخش های آسیب دیده دیسک که باعث فشار روی عصب می گردد را بیرون می آورد. این نوع جراحی، درد کمر و پا که ناشی از فتق دیسک کمر است را کاهش خواهد داد. یکی از مهمترین مزیت های جراحی ستون فقرات به روش میکروسکوپی، بهبود سریع این نوع جراحی است، به گونه ای که در آن تنها یک برش کوچک بر روی پوست ایجاد می شود. کاهش خطر عفونت و کاهش آسیب به بافت های اطراف، از دیگر ویژگی های مثبت این نوع جراحی محسوب می شود.

Picture5

جراحی لیزری دیسک کمر

جراحی لیزری ستون فقرات، همانند جراحی میکروسکوپی ستون فقرات، یک روش کم تهاجمی برای درمان فتق دیسک کمر می باشد. در این روش، از لیزر برای تبخیر یا برداشتن بخشی از دیسک های آسیب دیده استفاده می شود. در روش لیزری، برش های کوچکی بر سطح بدن ایجاد شده که در مقایسه با بسیاری از روش های دیگر، خطر عفونت، خونریزی و درد در آن بسیار پایین است. در این تکنیک، به دلیل کم تهاجمی بودن نسبت به سایر روش ها بیماران سریعتر بهبود می یابند. عمل لیزری با دقت بالایی صورت می گیرد، بنابراین پزشک متخصص، جراحی را بدون وارد شدن آسیب به سایر بخش های اطراف انجام می دهد.

مهمترین دلایل نیاز به جراحی ستون فقرات

جراحی ستون فقرات می تواند شامل تثبیت مهره ها، حذف یا ترمیم آنها، آزاد سازی نخاع فشرده شده و همچنین اصلاح سایر ناهنجاری ها باشد. دلایل مختلفی برای این نوع جراحی وجود دارد، برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند.

۱. دیسک کمر


 در این مورد، دیسک ها دچار آسیب شده یا بر اثر فشارهای وارده دچار بیرون زدگی شده اند. این مسئله به مرور زمان باعث بروز درد، ضعف و بی حسی در افراد می شود، بنابراین در صورت نیاز باید جراحی انجام شود.

۲. تنگی کانال نخاعی

 به باریک شدن فضای اطراف نخاع که باعث فشرده شدن اعصاب و نخاع می شود، تنگی نخاعی گویند. در حال حاضر، تنگی نخاعی یکی دیگر از دلایل جراحی ستون فقرات به حساب می آید و افراد مبتلا باید برای جلوگیری از تشدید آن، سریعا عمل جراحی را پشت سر بگذارند.

۳. شکستگی مهره ها

 همانطور که قبلا اشاره کردیم، شکستگی مهره ها ممکن است در اثر تصادف یا پوکی استخوان اتفاق بیفتد. به همین دلیل توصیه می شود که در صورت بروز چنین مشکلی، برای رفع آن یا همان تثبیت مهره ها، سریعا اقدام نمایید.

۴. انحرافات غیر طبیعی ستون فقرات

 انحرافات غیر طبیعی که نیازمند جراحی ستون فقرات هستند، از بیماری کیفوز یا اسکولیوز به وجود می آیند. این نوع انحراف در صورتی که شدید باشد به جراحی نیاز دارد.

۵. سندرم عصبی

 در این نوع آسیب دیدگی، به اعصاب نخاعی آسیب وارد شده و در نهایت فرد به جراحی ستون فقرات نیاز دارد.

مهمترین دلایل نیاز به جراحی ستون فقرات

انواع جراحی ستون فقرات کدامند؟

جراحی ستون فقرات دارای انواع مختلفی است که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:

 جایگزینی دیسک مصنوعی؛ این عمل به منظور جایگزینی دیسک آسیب دیده با دیسک مصنوعی برای ایجاد ارتفاع بین مهره ها و بازگرداندن حرکت انجام می شود.

کورپکتومی؛ در این نوع جراحی ستون فقرات، برخی از مهره ها که بر اثر تومور یا شکستگی دچار آسیب شده اند، برای کاهش فشار بر روی اعصاب، از بدن خارج می شوند.

دیسک کتومی؛ در دیسک کتومی، بخشی از دیسک که به دلایل مختلف بیرون زده، جراحی می شود.

فارامینوتمی؛ با توجه به آسیب وارد شده، در این نوع جراحی ستون فقرات، فضای اطراف نخاع آسیب دیده را بزرگ می کنند.

نوکلئوپلاستی؛ در این جراحی ستون فقرات با کمک انرژی رادیو فرکانسی یا درمان سرد، اندازه دیسک کاهش پیدا می کند.

ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی؛ در این جراحی ستون فقرات با تزریق سیمان استخوانی به درمان شکستگی استخوان ها و تقویت آنها پرداخته می شود.

کلام آخر

درمان مشکلات مربوط به ستون فقرات، همواره از کم تهاجم ترین و ساده ترین گزینه ها آغاز می شود. پس از تشخیص عارضه ستون فقرات ممکن است پزشک توصیه هایی در زمینه درمان مانند استراحت، آب درمانی، فیزیوتراپی، پیاده روی در استخر داشته باشد و در صورت تشدید درد نیز، استفاده از داروهای ضد التهابی را برای شما تجویز نماید. با این وضع گاهی اوقات این عارضه چنان شدید است که راهی به جز جراحی ستون فقرات باقی نخواهد ماند و طبق نظر پزشک متخصص باید در زمان مقرر نسبت به جراحی آن  اقدام شود. جراحی های مربوط به ستون فقرات متفاوت هستند و انتخاب هر کدام از آنها توسط پزشک متخصص با توجه به نوع عارضه مشخص می گردد.